dunner wordend haar
Zowel volwassenen als ook kinderen en jongeren kunnen zulk dun haar hebben dat de hoofdhuid te zien is. Het is begrijpelijk dat iemand van dunner haar onzeker kan worden. Soms heeft het haarverlies met erfelijke factoren te maken, soms met haarverlies door hormonen of voeding, soms met een vorm van alopecia. Het is niet altijd een blijvend verschijnsel, het haarverlies kan ook tijdelijk zijn.
Wel is er altijd iets aan te doen. Er zijn prachtige onzichtbare oplossingen voor dun haar, tijdelijke kale plekken, permanent gedeeltelijk haarverlies of haaruitval. In onze salon kunnen we u voorbeelden van haarwerken en haarstukjes laten zien. We leveren hele haarwerken van echt haar en van synthetisch haar en ook haarstukjes van echt haar en synthetisch haar. Wanneer u zulke haarwerken bij ons ziet en voelt, kunt u zich veel beter voorstellen hoe de passende haaroplossing voor u er uit kan zien.
Haaruitval door chemotherapie
Als u chemotherapie moet ondergaan, krijgt u vaak te maken met haaruitval. Deze middelen (cytostatica) hebben invloed op veel actieve lichaamscellen waaronder die van de haarwortels. Uw arts kan vertellen in hoeverre haaruitval bij u zal optreden. De mate van haaruitval verschilt bij iedereen, net als het haarverlies zelf. Dit kan soms heel snel gaan.
Het is daarom belangrijk dat u zich tijdig laat informeren over de mogelijkheden van het dragen van een pruik of een mutsje.
Dun haar problemen
Ook bij bestraling kan het haar uitvallen. Dat begint meestal na 2 tot 3 weken, dus nog tijdens de bestralingen. De huid en de haarwortels zijn vrij stralingsgevoelig. Bij het kammen of borstelen kunt u merken dat eerst haren en later plukken zullen meekomen. Indien de bestraling wordt beperkt tot de tumor zal de haaruitval alleen plaatselijk optreden. Als het hele hoofd wordt bestraald, bijvoorbeeld bij hersenmetastasen, zal al het haar op het hoofd uitvallen, maar er zal dus geen haar uitvallen van de snor, baard of elders op het lichaam. Het is onzeker of het haar terugkeert.
Uw haar valt vooral uit op de plek waar de straling uw hoofd raakt. Soms ook op de plek waar de straling uw hoofd weer verlaat. Meestal is de haaruitval tijdelijk. Het kan maanden duren voordat uw haar weer terugkomt. Dit heeft onder andere te maken met de dosis straling die u krijgt.
Er zijn hele mooie oplossingen om deze plekken mooi te bedekken, dit kan bijvoorbeeld door middel van een geheel haarwerk (pruik) of een deel haarwerk (haarstuk).
Haaruitval door stress
Kort en bondig kan gezegd worden dat door stress extra melkzuur in het zweet terecht komt. Hierdoor sterft de haar voortijdig af en ontstaat vroegtijdige kaalheid. Hoe dit proces precies werkt staat hieronder beschreven.
Invloed van stress
Tijdens stress produceert het lichaam meer adrenaline. Adrenaline wordt afgebroken tijdens zware fysieke inspanning of door de lymfeklieren. Omdat de bloedcirculatie in de hoofdhuid relatief zwak is, blijft de adrenaline hier lang achter. De adrenaline komt in de talgklieren terecht, waardoor er extra melkzuur in de talgklieren wordt gevormd.
Gevolgen voor haar en huid
Melkzuur op de hoofdhuid beïnvloedt het haar op 3 manieren. Ten eerste beschadigt het melkzuur de kitsubstantie die de haarschubben aan elkaar plakken. Hierdoor gaan de schubben los zitten en worden de haren poreus en fijn. Wanneer het melkzuur in de haarwortel komt, wordt de wortelschede aangetast. Het haar laat dan los en valt uit of blokkeert de groei van een nieuwe haar. Een teveel aan melkzuur zorgt er ook voor dat de huid gaat jeuken, plakken en dat de lymfestromen blokkeren. Hierdoor wordt het stofwisselingsproces van de cellen geblokkeerd en wordt de groei van de haren belemmerd.
Kaalheid
Als melkzuur in de haarwortel komt en de celgroei stopt, sterft de haar af. De vloeistof in de wortelschede wordt een harde bol die gevangen blijft zitten in de wortelschede. Dit wordt ook wel coque sereuse genoemd. Als een nieuwe haar zich wil ontwikkelen zit de oude haar in de weg. De nieuwe haar kan hierdoor ook afsterven. Er zijn maar een beperkt aantal zogenaamde moedercellen waaruit nieuwe haren kunnen groeien. Door het vroegtijdig afsterven van de haren worden deze cellen heel snel opgebruikt. Als er geen moedercellen meer aanwezig zijn ontstaat (vroegtijdige) kaalheid.
Behandeling
Behandeling van haaruitval door stress bestaat uit twee aspecten. Massage van de hoofdhuid is zeer belangrijk. Met massage stimuleer je de doorbloeding van de hoofdhuid waardoor adrenaline sneller afgevoerd wordt. Zo komt er minder melkzuur in de transpiratie terecht. Daarnaast dient het melkzuur bestreden te worden. Een speciale lotion (Hydrotoxa) zorgt ervoor dat de melkzuurkristallen afgebroken worden. Deze lotion kalmeert ook de gespannen huid. Wij adviseren de natuurlijke producten van Vicopura (verzorgende shampoo en eventueel silhouette crème).
Alopecia
Alopecia betekent haaruitval. Iedereen kan met deze vorm van haarverlies te maken krijgen, mannen, vrouwen, jong en oud. Alopecia heeft verschillende oorzaken. Ziektes, medicijnen, stress, ontregeling van de hormonen, erfelijke aanleg en ouderdom kunnen leiden tot (tijdelijke) haaruitval, dun haar, kale plekken of kaalheid. Het tast de gezondheid niet aan, en kan soms op den duur verminderen en zelfs genezen.
Een oplossing voor dit haarprobleem kan een klein haarstuk zijn wat eventueel ook geplakt kan worden.
Alopecia androgenetica / Erfelijke kaalheid
Een haar blijft niet continue doorgroeien. De normale levensduur van een haar is 5-7 jaar gevolgd door een periode van stilstand en afsterving. Onder normale omstandigheden heeft u voor meer dan 120 jaar haar.
Korte levensduur
Bij erfelijke kaalheid zorgen bepaalde hormonen (DHT of DiHydroTestosteron) ervoor dat het haar te snel groeit. Hierdoor wordt de levensduur van een haar sterk verkort. In extreme omstandigheden kan de levensduur van een haar tot een jaar verkort worden. Bij iedere nieuwe groeicyclus zorgt het hormoon DHT ervoor dat het haarzakje kleiner wordt tot het haarzakje geheel verdwijnt. Geen enkel haargroeimiddel kan er dan nog voor zorgen dat u weer nieuw haar krijgt.
Oorzaken
Het is genetisch bepaald of cellen op het hoofd het hormoon dihydrotestosteron naar binnen laten of niet. Binnen in de cel zorgt dit hormoon ervoor dat het celmetabolisme versnelt en de cel sneller opgebrand raakt. De haarzakjes op het achterhoofd zijn niet gevoelig voor dit hormoon, vandaar dat hier de haren gewoon blijven groeien. Als de hoeveelheid testosteron in het lichaam toeneemt, ontstaat erfelijke haaruitval. Dit is bij mannen vanaf 5 jaar voor de pubertijd en bij vrouwen vanaf 5 jaar voor de overgang.
Behandeling
Met producten van La Biosthetique hebben wij jarenlange ervaring en zeer goede resultaten behaald. Een aantal producten uit de lijn Regenerante zijn speciaal bedoeld om de groei van het haar te remmen. Zo kan met Biofanelan Regenerant Premium kaalheid met 20 jaar of meer uitgesteld worden.
Alopecia Areata / Pleksgewijze kaalheid
De plekken waar de kaalheid zich voordoet, zijn vaak rond of ovaal van vorm. Op deze plekken valt al het haar uit. Het verschilt per persoon of de haarwortel zelf ook uitvalt, of dat alleen het haartje uit valt. Als dit laatste het geval is, herstelt het zich vaak spontaan binnen enkele tijd. Meestal is het nieuwe haar wel wat lichter van kleur. Dit betekent dat men eigenlijk altijd het natuurlijke beloop zou moeten afwachten.
De grootte van de plekken kunnen erg verschillen. De haarziekte kan zich echter ook manifesteren in andere behaarde huidgebieden, zoals wenkbrauwen, baard, oksel en schaamhaar. Het verloop van de uitval is onzeker. De haren vallen uit zonder dat je het merkt.
De haaruitval bij Alopecia Areata wordt veroorzaakt door een haarwortelziekte. De haarwortel wordt ziek en valt uit. Waarom dat gebeurt, is niet bekend. Men denkt dat de weerstand in het lichaam een belangrijke rol speelt. Wanneer het afweersysteem verstoord is door bijvoorbeeld een infectie of ziekte, kan het afweersysteem stoffen produceren die tegen de haarwortel zijn gericht. De haarwortel wordt ziek en valt uit.
Een oplossing voor dit haarprobleem kan een klein haarstuk zijn wat eventueel ook geplakt kan worden.
Alopecia diffusa
Alopecia diffusa is een vorm van diffuse haaruitval; het haar verdwijnt geleidelijk. Er bestaat een acute en een chronische vorm, en het komt vooral voor bij vrouwen. Het kan hormonale oorzaken hebben maar ook ontstaan door suikerziekte, schildklierziekten, chronische huidziekten, en een aantal systemische ziekten. Ook geneesmiddelen kunnen van invloed zijn. Het goede nieuws is dat het vaak spontaan overgaat, het minder goede nieuws is dat het soms langere tijd kan duren.
Een oplossing voor dit haarprobleem kan een haarstuk zijn of een haarwerk/pruik.
Frontale fibroserende alopecia
Frontale fibroserende alopecia is een cicatriciële (litteken) alopecia, die in 1994 voor het eerst door dr. Kossard beschreven is. Bij frontale fibroserende alopecia (FFA) is er sprake van plaatselijke haaruitval in de voorste haarlijn van het behaarde hoofd. De aandoening komt vrijwel alleen voor bij postmenopauzale vrouwen van ± 50 jaar en ouder en is niet zeldzaam. De laatste jaren wordt deze vorm steeds vaker door dermatologen gezien.
Hoe ziet frontale fibroserende alopecia eruit?
Het wordt gekenmerkt door een symmetrische band van haarverlies aan de voorste haarlijn en aan de zijkanten van de hoofdhuid, maar kan ook achter de oren en in de nek beginnen. Enkele haren kunnen blijven bestaan in de kale plekken. Klassiek voor FFA is het geheel of gedeeltelijk uitvallen van wenkbrauwhaartjes, soms is dit zelfs het eerste symptoom. Heel vaak zijn er rond de basis van de aangetaste haren kleine rode ontstekingshaardjes en hyperkeratose te zien. Het haarverlies is permanent, ook na het tot rust komen van de ontsteking zullen de haren niet terugkeren omdat de haarzakjes afsterven en er littekenvorming plaatsvindt.
Hoe ontstaat frontale fibroserende alopecia?
Hoe FFA precies ontstaat is nog niet bekend. Gedacht wordt aan een auto-immuunreactie waarbij onderdelen van de haarzakjes worden aangevallen door het eigen afweersysteem. Waarom de aandoening zich uitsluitend presenteert in de voorste haarlijn en in hoeverre verandering van hormoonbalans in de menopauze een rol speelt is niet duidelijk.
Als oplossing voor dit haarprobleem kan een deelhaarwerk gekozen worden of een heel haarwerk/pruik.
Alopecia Totalis
Alopecia totalis houdt in dat al het haar op het hoofd uitvalt, inclusief wimpers, wenkbrauwen, en bij mannen snor en baard.
De oplossing hiervoor is een heel haarwerk/pruik.
Trichotillomanie
Trichotillomanie is feitelijk geen haarziekte in de gangbare betekenis van het woord. Bij trichotillomanie vallen de haren niet uit door een lichamelijke oorzaak.
De haaruitval wordt veroorzaakt door een dwangmatige neiging de eigen haren uit te trekken. Bij kinderen komt deze dwangmatige neiging veel vaker voor dan bij volwassenen. Ongeveer twee keer zoveel meisjes als jongens lijden aan deze psychische aandoening, want zo wordt deze aandoening wel ingedeeld.
Omdat mensen vaak ontkennen dat ze hun eigen haren uittrekken, zal het vaak lastig zijn de juiste diagnose te stellen. De verschijningsvorm van trichotillomanie kan veel lijken op alopecia areata. Een goed onderzoek door de dermatoloog kan dit verschil wel aan het licht brengen. Zo zijn er bij trichotillomanie veel afgebroken haren te zien. Alopecia areata kent dit beeld niet: daar zijn vaak de ‘uitroeptekenharen’ aanwezig, wat duidt op verminderde haargroei.
Omdat trichotillomanie geen somatische aandoening is, bestaat er ook geen behandeling van deze aandoening op basis van medicatie. Als de dermatoloog door middel van een haarwortelonderzoek, bloedonderzoek of eventueel een weefselonderzoek (biopsie), ervan overtuigd is dat er sprake is van trichotillomanie, dan is het zaak dat de patiënt wordt doorverwezen naar een psycholoog/psychiater. Het stoppen met het trekken aan de eigen haren is de enige oplossing voor dit probleem. Het is mogelijk dat er inmiddels blijvende schade aan de haarfollikels is aangebracht, waardoor volledig herstel van de haargroei misschien niet meer mogelijk is.